5 tips om gezond spelen te stimuleren

June 6, 2017

Je wil als ouder het beste voor je kind. Je koopt leuk speelgoed en hoopt met sommige dingen hun ontwikkeling te stimuleren. Goed nieuws: je hebt weinig nodig om dit te doen én het is heel nuttig om eenvoudig spelen te stimuleren. 

 

Ik ontdek de wereld

Kinderen exploreren van nature de wereld om hen heen. Ze zijn nieuwsgierig en willen alles aanraken om te ontdekken hoe het voelt, hoe het werkt. Zand en water mengen, dingen laten vallen of omgooien, ergens opklimmen om te zien hoe de wereld er van daarboven uit ziet. Allemaal manieren om de elementen, de wereld om hen heen en hun eigen lijf te onderzoeken. 

 

Nutteloos geklieder?

Als je dan stiekem denkt: "Wat een nutteloze bezigheden", dan heb je het mis! Water en zand mengen en ontdekken dat het zand niet oplost, zijn beginselen van Scheikunde. Een blokkentoren bouwen en er achter komen dat het steeds moeilijk wordt naarmate de hoogte toeneemt, moet je als kind ontdekken om later te kunnen leren over Natuurkundige principes als zwaartekracht. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een kopje zo vol gieten dat het water "bol' staat. Kan er nog een druppel bij...? Wiskundige termen als horizontaal, even groot, even hoog, etc. worden geoefend via spelen met bakjes, water en door klimmen in bomen en spelen met een bal. Allemaal even simpel als nuttig. Geen duur merkspeelgoed nodig. Een achtertuin of bosje in de buurt zijn wel handig ;-).

En nu jij als ouder

5 tips om gezond spelen te stimuleren

Hieronder 5 gave dingen die je vandaag nog kunt regelen voor je kids. Zie deze Pinterest-pagina voor meer inspiratie.

 

1. Maak een Modderkeuken.

Benodigdheden: Zand, water, oude pannen en keukengerei en liefst 2 jonge fantasie rijke kids.

 

2. Maak een schans voor auto's of knikkers

Een paar planken een tafel of stoel, knikkers of auto's en je kids zijn uren bezig met het perfectioneren van de perfecte "rol". Onderstaande foto laat zien hoe een groepje kleuters met blokken aan de slag ging om te voorkomen dat de knikker t vroeg van de plank rolde.

3. Laat ze hun eigen klimtoestel bouwen

Benodigdheden: Pallets, planken, kistjes, autobanden, af en toe een grote broer.

 

Een mooi voorbeeld van risicovol spel, erg goed om te leren de eigen grenzen te verkennen, spanning te voelen (emoties reguleren) en natuurlijk trots als het gelukt is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Modder-schilderen. 

Benodigdheden: modderige plek of aarde en water, een bakje en een grote kwast. En dan gewoon lekker kliederen! Deze peuter was "nog lang niet klaar" met het "mooi maken van mijn huis". 

5. Vuurtje maken en broodjes bakken

Ook met het maken van vuur (mijn 4,5 jaar oude zoon maakt zelf zijn vuur aan). kan goed geoefend worden in het verkennen van gevaren, het reguleren van emoties en natuurlijk lekker fantaseren en uitproberen. Heerlijk middagje vuurtje stoken maakt je stOER! 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Woeste peuters!

December 4, 2018

1/6
Please reload

Recente berichten

December 4, 2018

November 20, 2018

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square