Positief buiten spelen op het schoolplein

March 31, 2017

Af en toe een wat wilder spelen en stoeien is niet erg. Pedagogen zeggen dan ook dat kinderen die stoeien hun energie kwijt kunnen, dat het goed is voor de motoriek, het zelfvertrouwen en het leren grenzen te stellen en respecteren (enkele studies / Engels). Hierbij moet het wel “positief spel” blijven. Maar vaak is het "spel", zoals ik het op menig schoolplein zie gebeuren, ongericht en verveeld gedrag, dat uiteindelijk leidt tot elkaar pijn doen en ruzie.

Positief spelen kun je stimuleren!

 

 

Hier enkele tips voor TSO-ers, overblijfouders en andere geïnteresseerden:

 • zero-tolerance voor negativiteit: ga er boven op zitten, dwz: bij iedere waarneming van negatief gedrag worden de betrokken kinderen aangesproken en worden zij voor de keuze gesteld: samen verder stoeien op zachte ondergrond of een ander spel kiezen waarbij ze hun energie kwijt kunnen (zie onder);

 • geef het goede voorbeeld. Zodra je merkt dat bepaalde kinderen niet goed weten wat ze moeten doen en vervallen in ongericht (half)agressief speelgedrag, kun je deze kinderen helpen door een positief spel te doen (zie onder). Doe eerst mee en laat ze dan verder zelf spelen. Kom af en toe kijken hoe het gaat en doe weer mee of verzin een variant zodat ze het spel leren;

 • zorg voor materiaalen en ruimte die creatief spel stimuleren en verander deze eens in de zoveel tijd af. Pinterest

Leuke spellen stimuleren samenspel en positieve competitie

Enkele leuke actieve spellen met groepjes van 3-6 kinderen:

 • volg de leider:  Wees zelf als eerste de leider zodat ze weten hoe het spel gaat en doe een paar leuke bewegingen ter inspiratie. Jonge kinderen weten vaak niet hoe ze moeten beginnen zullen eerst vooral jouw bewegingen gaan nadoen.

 • doolhof tekenen op de grond met stoepkrijt;

 • spin-tikkertje. Vraag wie mee wil doen met spin-tikkertje en haal een aantal kinderen die niet in hun spel komen, erbij. De begeleider is de spin en de vliegjes (kindjes) moeten maken dat ze wegkomen! Wie gevangen is moet in ‘het web’ gaan zitten. Is het web vol, dan verandert het eerstgevangen vliegje in een SPIN! Tip: als het koud, speel het spel dan met weinig kinderen of 2 spinnen. Anders krijgen de vliegjes het koud….

 • jagerbal: 1 bal, 3-6 kinderen. Een iemand probeert met de bal de anderen af te gooien. Spreek een plek af waar de geraakte kinderen wachten tot iedereen af is. Misschien kunnen ze hier met een tweede bal in een kring overgooien.

 • stand in de mand en de bal is voor.... Dit ouderwetse maar oh-zo-leuke spel kent bijna iedereen en is makkelijk uit te leggen. Nodig: 1 bal en 4 of meer kinderen. Alle kinderen staan bij elkaar. Het kind met de bal gooit de bal zo hoog mogelijk in de lucht en roept: "Stand in de mand en de bal is voor.. Sara!". Sara moet de bal gaan pakken en de andere kinderen rennen weg. Zodra Sara de bal heeft roept ze "STOP!". Alle kinderen moeten stoppen en zich naar Sara draaien, voeten ongeveer een halve meter uit elkaar. Sara mag 1 kind kiezen en 5 stappen zetten, alvorens ze de bal door het poortje van haar uitverkorene probeert te gooien!

Bij Downloads op de Vrienden-pagina vind je leuke opdrachten, spelkaarten en andere producten die helpen bij Positief spelen!

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Woeste peuters!

December 4, 2018

1/6
Please reload

Recente berichten

December 4, 2018

November 20, 2018

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

Bestel je via bovenstaande knop bij Bol.com, dan ontvangen we commissie.

Laat het ons weten, dan hebben we iets leuks voor je!

BuitenspelenNatuurlijk

Kamer van Koophandel : 50536869

NL73RABO0157713369 t.n.v.

Binnenstebuiten-Webdesign

Volg ons
 • Google+ Social Icon
 • Facebook Social Icon

© 2023 by BuitenspelenNatuurlijk Proudly created with Wix.com