50 dingen-project: Top-plek Nieuw Rande

Barbara en Anna wonen allebei in Deventer en onze kinderen groeien op in het prachtige Salland. Wij gaan geregeld erop uit met onze kids om op natuurspeelplekken of natuurlijke plekken te spelen. Voor het project 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12de van Stichting Springzaad onderzoeken we verschillende locaties en bepalen we welke dingen je, na een bezoek aan de locatie, van de lijst kunt strepen!

 

Natuurbeleven op Nieuw Rande

 

Op een maandagmiddag voorjaar 2016 zijn we naar Nieuw Rande afgereisd. Voor beiden een endje weg, maar Barbara twijfelt niet om ook dan met de fiets te komen!

 

Het was warm, broeierig en zonnig. De kids ingesmeerd, helpt ook een beetje tegen de opdringerige muggen, en eten in de rugzak voor de picknick later op de dag. De jongens gaan in volle vaart er vandoor en omdat we weten dat er veel water is en nog niet alle kids kunnen zwemmen zijn we een beetje zenuwachtig. Ze blijven, dit keer, netjes op het pad, hoewel een omgevallen boom richting water heel aantrekkelijk bleek. Wij wilden verder, maar gelukkig konden ze hun hart even later ophalen...

 

Op het eiland ten oosten van Geb en Gaia kwamen we een spannend huisje tegen. Zelf dachten we dat dat een ijskelder was, maar als iemand ons wijzer kan maken, graag! Na nog enkele meters het pad te hebben gevolgd, kwamen we een omgevallen boom OVER HET WATER tegen! Dat was natuurlijk geweldig. De drie oudste jongens zaten er als de kippen op en liepen algauw over en door het water op de boomtakken. Wat was dat spannend! Ook een beetje voor ons, want ze kunnen nog niet allemaal goed zwemmen en als ze hun hoofd stootten...

 

Het duurde niet lang of er lagen er twee in het water. En heerlijk dat ze het vonden! De spanning, de uitdaging om over die takken en stam te lopen, een stuk te overbruggen zonder je ergens te kunnen vasthouden...

 

De twee peuters gooiden inmiddels vanaf de kant takken en steentjes in het water.

 

Eten!

Droge kleren kwamen zomaar tevoorschijn uit de rugzakken van de mama's en we konden verder. Op zoek naar die beloofde waterspeelplek. Die bleek lastiger bereikbaar dan we dachten, want het eiland ten westen van Geb & Gaia heeft maar 1 brug. Terug naar de brug dus en inmiddels hadden de jongens ZO'N ALLES-VERSLINDENDE-HONGER dat we eerst de pannenkoeken (ja pannenkoeken!) hebben opgegeten!

 

Opzoek naar de Natuurspeelplek

 

Toen was er weer voldoende energie om op zoek te gaan naar de natuurspeelplek. Die vonden we uiteindelijk verscholen in het bos tussen het water en de Schapenzandweg. Op de kaart onderaan dit blog hebben we, bij benadering, de plek aangegeven.

 

16 Dingen (van de 50-dingen-lijst) die je op Nieuw Rande kunt doen:

 • naar de vogels luisteren (blz 20)

 • in het bos verstoppertje spelen (blz 22)

 • lentebloesem of herfstbladeren vangen (blz 26)

 • plantenspelletjes spelen (blz 34)

 • beestjes bewonderen (blz 44)

 • een geheime hut bouwen (blz 48)

 • wolkenverhalen verzinnen (blz 52)

 • kastanjes rapen (blz 60)

 • natuurkunstwerk maken (blz 64)

 • in een boom klimmen (blz 68)

 • je eigen stok kerven (blz 72)

 • met zand bouwen (blz 74, op naar de natuurspeelplek!)

 • speurtocht uitzetten (blz 84)

 • op een natuurspeelplek spelen (blz 100)

 • in de natuur fotograferen (blz 102)

 • van een heuvel rollen (blz 106)

Het is niet de bedoeling dat je gaat zwemmen in het water (blz 38), maar als er een boom in ligt en je valt er in....tja....

 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Woeste peuters!

December 4, 2018

1/6
Please reload

Recente berichten

December 4, 2018

November 20, 2018

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square